Veranderingen in mobiele navigatie

10 januari 2018

Er zijn een hoop dingen aan het veranderen omtrent mobiele websites en met name de plaatsing van het menu. Het is belangrijk om op deze veranderingen in te spelen wanneer je wilt dat je website smartphone compatible is. Wat is de beste plek om je menu te plaatsen op een mobiele website of app? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Het probleem van de duim

Voor smartphone gebruikers is de duim de muis. Deze vinger moet zich strekken en buigen om de verschillende hoeken van het scherm te bereiken. Anders dan een computermuis heeft de duim slechts een beperkte reikwijdte. Zo is het voor de duim onmogelijk om vanuit de standaardpositie de bovenkant van het scherm te gebruiken. Als de gebruiker toch de bovenkant van het scherm wil bereiken, moet hij of zij de positie van zijn hand veranderen of de andere hand inschakelen. Dit vergt extra werk en maakt het navigeren van de smartphone lastiger en moeizamer. Bij grote smartphones is het probleem nog erger. Hier is het onmogelijk om de hoek tegenovergesteld aan de duim te bereiken. Bij smallere en dunnere schermen is dit vaak geen punt. Steeds grotere schermen lijken echter de trend. 

 

mobiel menu

 

Duimvriendelijke navigatie

Het is essentieel om het design van je mobiele website zo aan te passen dat de gebruiker op een snelle en effectieve manier kan navigeren. Hoe doe je dit? Bedenk eerst waar smartphone gebruikers makkelijk bij willen kunnen. Het menu is vaak het belangrijkste, meest gebruikte onderdeel van je app of website. Zorg er daarom voor dat de menuknop op een handige plek zit. Plaats hem niet bovenin, maar onderin het scherm. Wanneer smartphone gebruikers op het menu klikken, verschijnt er vaak een uitschuifbaar menu. Wanneer er veel opties zijn om weer te geven, schuiven enkele opties naar de bovenkant van het scherm. Zet daarom de opties met hoge prioriteit zoveel mogelijk onderaan, binnen het bereik van de duim. Het gaat misschien tegen je gevoel in om de meest relevante opties onderaan te zetten, maar voor een mobiel menu is dit noodzakelijk.

Beste plek voor je menu

Je mobiele menu moet dus onderaan het scherm te vinden zijn. Wat is de beste plek? De ‘sweet spot’ om je menu te plaatsen, is middenonder. Op deze plek hoeft de smartphone gebruiker zijn duim niet of nauwelijks te verplaatsen. Dit geldt voor zowel links- als rechtshandigen en voor zowel grote als kleine schermen. Smartphone gebruikers met grote schermen profiteren zelfs nog meer van deze positie, omdat de tegenovergestelde hoek moeilijker te bereiken is. Een duimvriendelijke navigatie verbetert de efficiëntie van mobiele taken aanzienlijk. 

Hulp bij mobielvriendelijke navigatie?

Misschien twijfel je nog over deze radicale omslag in het design van jouw mobiele website. Weten gebruikers wel waar ze het menu moeten vinden als het plotseling onderin het scherm staat? Zit deze navigatie andere zaken, zoals scrollen en de bediening van de browser, niet in de weg? Maak je geen zorgen! Veel grote bedrijven zijn al overgestapt op deze nieuwe navigatie en smartphone gebruikers zien snel genoeg de verandering in. Over een tijdje weet geen enkele gebruiker meer beter! Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je website voor mobiele apparaten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je graag te woord.
 

mobielvriendelijke navigatie