Open source vs. closed source CMS

3 april 2017

In dit artikel geven we een korte uitleg over wat een CMS precies is, wat open en closed source inhoudt en als laatste zullen we beide vergelijken. Op basis hiervan hopen wij dat je een goede en juiste keuze kunt maken in een CMS welke past bij jouw eisen en wensen.

Wat is een CMS en wat kun je ermee?

CMS is de afkorting voor content management system, oftewel een systeem achter je website dat je in staat stelt een website op eenvoudige wijze te beheren. In vrijwel de meeste CMS’en hoef je dan ook geen kennis te hebben van HTML (HyperText Markup Language). Je maakt je pagina’s op in een online tekstverwerker ook wel WYSIWYG-editor (‘what you see is what you get’) genoemd. Deze editor lijkt qua werking een programma als Word.

Het werken in een CMS vereenvoudigt het onderhoud van een website en er is geen technische kennis nodig om de inhoud van de website aan te passen. De techniek en het ontwerp worden namelijk losgekoppeld van de inhoud (content). En juist het actueel en dynamisch houden van de content is momenteel een belangrijke factor voor een goed scorende website in Google (en andere zoekmachines).

CMS in allerlei soorten en maten

Nu we weten wat een CMS is en wat het doet gaan we kijken naar wat er op de markt wordt aangeboden. En dat is veel! CMS’en komen vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Zo heb je al de splitsing tussen een open source en closed source CMS. Het verschil tussen beide?

Een open source (open bron) is een CMS waarvan de broncodes openbaar zijn en de pakketten/templates (bijna) gratis zijn te downloaden. Het aanbod open source CMS is behoorlijk groot. Een aantal bekende en grote partijen op dit moment zijn Wordpress (bijna 60% marktaandeel), Joomla, Drupal en Magento.

Een closed source (gesloten bron) CMS is daarentegen niet gratis te downloaden en de broncode is niet openbaar. Het CMS van Bratpack is een goed voorbeeld van een closed source CMS, ook wel een commercieel CMS genoemd. Een closed source is tegen betaling te gebruiken, bij Bratpack bieden wij dit in de vorm van een abonnement aan.

Open source vs closed source CMS

Plus/minpunten open vs. closed source

Om een juiste keuze te kunnen maken in een open of closed source CMS, is het goed om alle plussen en minnen op een rijtje te zetten. Niet om het één af te kraken of om het ander op te hemelen, maar juist om een realistisch beeld te geven van de opties en mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt.

Open source

Pluspunten:

  • In de basis kost een open source niks om te kunnen gebruiken, wel kan het zo zijn dat bijvoorbeeld bepaalde plugins en/of modules tegen betaling beschikbaar zijn.
  • Een open source is in de basis heel snel opgezet en daardoor kan je snel van start.
  • Wereldwijd werken honderden mensen aan de (door)ontwikkeling van het CMS en aan het ontwikkelen van nieuwe plugins.
  • Met een open source CMS kan je bij meerdere partijen terecht die websites bouwen.

Minpunten:

  • Door het open gebruik en het beschikbaar stellen van broncodes is een open source CMS extra kwetsbaar voor hackers.
  • Het CMS wordt zogenoemd in leven gehouden door een community. Nadeel is als de community stopt, dit nadelige consequenties kan hebben voor het gebruik en de toekomst van het CMS en dus de website die ervan afhankelijk is.
  • Door de hoeveelheid plugins en modules om een open source naar wens te laten opereren kan de website (behoorlijk) langzaam worden.
  • Door de vele plugins die beschikbaar zijn, is het soms een behoorlijke zoektocht naar de juiste plugin die ook nog precies doet wat je wilt.
  • Sommige updates zijn verplicht om door te voeren met als gevaar dat maatwerk code na de update nauwelijks of niet meer werkt.
  • Geen gespecialiseerde supportafdeling, iemand om hulp te vragen of aan te spreken op mankementen.

Closed source

Pluspunten:

  • Doordat de broncode niet openbaar is, is het voor hackers een stuk moeilijker om een closed source CMS te hacken.
  • Closed source is veel gedetailleerder in te richten dan open source, precies naar de wens van klant.
  • Met closed source heb je alle vrijheid om een echt uniek geoptimaliseerde website te laten bouwen.
  • Updates, etc. worden uitvoerig getest en voorbereid alvorens deze worden doorgevoerd.
  • Een supportafdeling waar je terecht kan met vragen en/om de opties voor nieuwe functionaliteiten te bespreken.

Minpunten:

  • Er komen kosten bij kijken voor het gebruik van een closed CMS.
  • Het opzetten en starten van een website op basis van een closed source CMS kan langer duren doordat het maatwerk betreft.
  • Er zullen minder frequent nieuwe versies uit worden gebracht dan bij een open source CMS.
  • Een closed CMS is gebonden aan een bedrijf dus overstappen met behoudt van het CMS is (vaak) niet mogelijk.

Wat het beste CMS is daar hebben wij (helaas) geen pasklaar antwoord op. Welke je kiest hangt namelijk af van een aantal factoren waaronder het budget, wat voor soort website je wilt onderhouden (website/webshop) en/of je wellicht al ervaring hebt met een bepaald systeem. Ons advies is daarom ook om genoemde punten in kaart te brengen alsmede vragen als wat willen we met de website (en wat niet) en wat verwacht de klant/bezoeker van de website?

Op basis van deze input kunnen we je helpen en desgewenst adviseren om de juiste keuze te kunnen maken. Alhoewel wij natuurlijk graag willen dat je kiest voor het eigen ontwikkelde CMS van Bratpack, zullen wij je altijd een eerlijk en passend advies geven. Ook als dat betekent dat wij je niet als klant mogen verwelkomen. (Hadden we onze lekkere koffie al benoemd als pluspunt bij closed source?)