English
Kennismaken? Bel +31-20-4977081
Close Menu

Wat is het verschil tussen POP en IMAP bij e-mail?

Bij het instellen van je e-mail in een mailprogramma zoals Outlook of op je iPhone kan er gevraagd worden of dit account als POP(3) of als IMAP ingesteld moet worden.

Hieronder lees je het verschil tussen beide protocollen:

Met POP (Post Office Protocol) haalt je e-mails op zoals je vroeger post zou ophalen bij een postkantoor. Je identificeert je, de medewerker kijkt of er nieuwe post voor je is en geeft deze aan je mee. Je mailprogramma doet met POP hetzelfde: hij verbindt met de server, zegt voor welk e-mailadres hij de mail op komt halen en de server geeft de nieuwe berichten mee. Je mailprogramma haalt deze naar je computer of tablet zodat je ze kunt lezen. De berichten staan dan op je apparaat en niet meer op de server. De meeste programma's bieden wel een mogelijkheid om hier 'een kopie op de server' van achter te laten.

IMAP (Internet Message Access Protocol) is zeer geschikt om e-mail te behandelen vanaf verschillende computers, vooral met de opkomst van mobiele apparaten. De inhoud van de mailbox is op elke computer precies hetzelfde. Alle ingekomen, gelezen en verzonden mailtjes kunnen overal en altijd worden ingezien, omdat ze opgeslagen blijven op de server. Een ander voordeel van IMAP is dat wanneer het gebruikte apparaat kapot gaat, de e-mail nog veilig op de server staat.

Bij IMAP wordt in eerste instantie alleen de afzender en de titel van het bericht opgehaald. Pas als je op het bericht klikt wordt het volledige bericht opgehaald van de server, maar tegelijkertijd blijft het bericht ook op de server staan. In feite maakt IMAP een kopie van het bericht op de server en bewaart deze kopie op je computer. Daarnaast houdt het mailprogramma de verbinding met de server open, zodat je nieuwe mails direct binnen ziet komen.

Houd er wel rekening mee dat binnen je hostingabonnement een bepaald limiet op schijfruimte zit. Door gebruik van IMAP kan deze snel boven dit limiet uitkomen, wat zou inhouden dat wij genoodzaakt zijn om het hostingpakket te verhogen.

Welk protocol de voorkeur geniet, ligt volledig aan jou. Als je je e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, je e-mail veilig wilt bewaren of schijfruimte op je harde schijf wilt besparen, dan kun je het beste kiezen voor IMAP. Wil je echter graag alle e-mail zelf archiveren, schijfruimte op je webserver besparen of heb je geen constante verbinding met internet, dan is POP vaak een betere keuze.

Enkele richtlijnen voor een juiste keuze zijn:

  • Gebruik POP óf IMAP. Allebei tegelijk gebruiken zal voor problemen kunnen zorgen;
  • Gebruik IMAP als je je e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wilt kunnen lezen;
  • Als je meerdere programma's wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP;
  • Webmail werkt met IMAP. Gebruik je je webmail naast je e-mailprogramma? Gebruik dan IMAP;
  • POP-accounts ondersteunen één verbinding tegelijk. Wanneer meerdere apparaten tegelijk toegang proberen te krijgen tot hetzelfde account, dan worden de apparaten mogelijk buitengesloten. 

Wil je advies over welk protocol het beste voor jou geschikt is? 
Neem dan contact op met onze supportafdeling.

Download ons E-book

24 tips voor je website

Download het vernieuwde E-book!

Is je vraag nog niet beantwoord?

Staat je vraag er nou niet tussen? Of hebben wij de items zo ingedeeld dat hij niet te vinden is? Of is je vraag nog niet goed genoeg beantwoord? Stuur dan via dit formulier je vraag naar ons en wij helpen je aan het antwoord.

Als je vraag heel veel haast heeft, bel dan gerust even naar kantoor op: 020-4977081

Support item indienen

Lees hier ons privacy statement.

Velden met een * zijn verplicht.

Blogs en Succesverhalen