English
Kennismaken? Bel +31-20-4977081
Close Menu

Geschiedenis Bratpack

Najaar 2001

Edwin Meijer, Peter Hut en Frank de Lange zitten op een dinsdagavond bij Marc Overboom aan de bar bij RKVV NAS uit Zwanenburg. Ze hebben daar net een voetbaltraining gehad en zoals dat hoort wordt er aan de bar nagepraat. Afkomstig van dezelfde basisschool en al jaren vrienden doen ze op dat moment alle drie een andere studie. Edwin studeert Bedrijfseconomie, Peter studeert aan de grafische school en Frank volgt zijn lessen Hogere Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam.

Al pratende over het clubblad van NAS komt het gesprek op een website. Peter en Frank weten hoe je zoiets moet maken (grafisch & technisch) en Edwin lijkt het erg leuk om de website van content te voorzien. Na kort overleg met voorzitter René Metz krijgen ze toestemming om (vrijwillig) te starten met nasonline.nl. Deze draait eerst op een zelf gebouwde server bij Frank op de slaapkamer welke via zijn kabelverbinding toegang heeft tot het internet, maar na enkele weken ontwikkelen wordt de website op een professionele server op 1 januari 2002 gelanceerd.


Februari 2002

Het succes van de website bereikt ook Bert Hoogesteger, waar Edwin op zaterdag werkt. Bert vraagt Edwin om voor zijn bedrijf ook een website te ontwikkelen en na het uitbrengen (en akkoord krijgen) van de offerte starten Edwin, Peter en Frank met www.hoogesteger.nl (helaas inmiddels niet meer door Bratpack ontwikkeld na de overname van Hoogesteger). Aangezien Bert wel een factuur nodig had voor zijn boekhouding moest er een bedrijf opgericht worden, zodoende dat Edwin & Peter op 6 februari 2002 bij de Kamer van Koophandel stonden om Bratpack V.o.F. op te richten. De naam Bratpack is afkomstig uit het woordenboek waar Edwin, Peter en Frank zich herkende in de termen “jong, ambitieus, eigenwijs en talentvol”.

Vanuit de zolderkamer

Er werd, uiteraard gestart vanuit de zolderkamer (van Peter op de Seevank te Zwanenburg), daar werden onder andere Broodjebob.nl, Kosterendewaart.nl en Barrysverhuur.nl ontwikkeld. Na het binnenhalen van een hele grote opdracht voor, het toenmalige, TuinSpectrum werd het bedrijf serieus.


2003 - Kantoor Heining 

Via Anja en Frans van Loon (eigenaren van Studio van Loon) kwamen Edwin, Peter en Frank op de Heining terecht. Daar huurden ze een deel van de bovenverdieping (1 grote kamer, een toilet en een gedeelde keuken) en zodoende had Bratpack eind 2003 een eigen kantoor.

Op het kantoor aan de Heining werden o.a. het Centraal Bureau FondsenwervingWesseling BV en Agterberg Vleeswaren klant. De goede doelen sector werd betreden met de contacten met Jaap Zeekant en Jan Krol en met Helphelpen.nl werd de eerste portal gelanceerd. 

Eerste personeel

In 2004 was daar de eerste stagiair en Jeffry Breure begon in 2005 als bijbaantje met het aanvragen van links voor de vindbaarheid van websites. Inmiddels werd er een tweede kamer bij gehuurd zodat Edwin (accountmanager) ook klanten kon ontvangen en zo Frank & Peter niet van hun werk hield. Het kantoor op de Venenweg zal bij veel vrienden en bekenden vooral in het geheugen staan gegrift vanwege erg gezellige vrijdagmiddagborrels. Met Roy & Dave Louman en Giovanni de Reus als buurmannen was het vaak al heel vroeg gezellig. 


2005 - Kantoor Venenweg

In 2005 werden er op de Venenweg in Zwanenburg diverse bedrijvenunits gebouwd. Met vertrouwen van Rob Koster en Mathijs de Waart hebben Edwin, Peter en Frank daar in de zomer van 2005 een unit gekocht. Verwachte oplevering: voorjaar 2006. De stap van 70m2 naar 150m2, op dat moment nog zonder vast personeel.

2006 - Start op de Venenweg

In juni 2006 werd het kantoor geopend met een gezellige en goed bezochte borrel. Vanaf dat moment werd er dankzij contacten met het Media College in Amsterdam vast gewerkt met 1 stagiair, wat al snel werd uitgebreid met parttime personeel en meerdere stagiaires. Bratsites werd ontwikkeld en de klantenkring groeide gestaag, mede dankzij goede contacten in de directe omgeving.

2007 - Overname systeem TuinSpectrum

Het systeem dat Bratpack in 2004 voor het TuinSpectrum heeft ontwikkeld werd hen door het TuinSpectrum weer aangeboden. Inmiddels waren er 18 tuincentra aangesloten op dit website systeem, maar bij het TuinSpectrum was er niet meer de kennis om dit systeem goed te onderhouden. Bratpack mocht dit overnemen op voorwaarde dat de huidige 18 klanten (waaronder Tuincentrum Coppelmans en Tuincentrum Daniels) verzekerd waren van een goede service. Dat lijkt (nu met schrijven) 9 jaar later goed gelukt, vanuit dit systeem is in 2012 Garden Connect opgericht en inmiddels zijn er in Nederland, België, Verenigd Koninkrijk en Ierland ruim 250 tuincentra die gebruik maken van dit systeem.

2009 - Verhuizing naar Zwanenburgerdijk

Met inmiddels vast personeel werd het kantoor, door Jaap Zeekant in 2006 al aangekondigd, te klein voor Bratpack en zodoende dat er een “te koop” bord aan het raam kwam en het pand aan de Zwanenburgerdijk 303a (na een grondige verbouwing) werd betreden. Van 150m2 gingen we naar 500m2.

 


2011 - Oprichting Garden Connect 

Sinds de oprichting is Bratpack al werkzaam voor het MKB, de non-profit sector en de Tuinbranche in Nederland en België. Met het oprichten van QV (samen met 2 Engelse partners) in 2011 werd ook het Verenigd Koninkrijk door Bratpack betreden. Ook daar werden de Tuinbranche diensten uitgerold.

Zodoende dat het lastig werd om de eigen marketing goed te verzorgen, immers de ene keer profileerden Bratpack zich als specialist voor het MKB, dan weer als online fondsenwerver en dan weer als bedrijf met verstand van de online tuinbranche. Zodoende dat er in 2012 werd besloten om Garden Connect op te richten. Een internationale tuingerichte naam die bovendien precies staat voor hetgeen Garden Connect doet, namelijk het online verbinden van diverse partijen in de Tuinbranche.


Directie wisseling(en)

Met de groei van Bratpack en Garden Connect ontstond er een verschil van mening in de te varen koers met QV (het Engelse bedrijf). Edwin, Peter en Frank vonden dat de koers vooral gericht moest zijn op online, de Engelse partners waren van mening dat er meer ingezet moest worden op andere gebieden. In goed overleg is er toen eind 2012 besloten dat Garden Connect geheel eigenaar zou worden van QV en de 2 Engelse partners verkochten hun aandelen. QV werd omgedoopt tot Garden Connect UK en een kantoor in Luton werd gekozen als vestigingsplaats. Er werd personeel aangenomen en alles in Engeland werd opgestart.

Edwin en Peter waren die tijd erg druk met het oprichten van Garden Connect UK, Frank hield zich bezig met de dagelijkse leiding bij Bratpack. Een drukke en zware periode en zodoende dat er onderling gesprekken werden gevoerd over ‘hoe nu verder’? Peter vond dat hij niet meer het werk deed dat hij in de beginjaren echt leuk vond en zo kwam het dat er ook bij Bratpack & Garden Connect een directiewisseling plaats vond. In heel goed overleg, de vriendschap werd door alle drie belangrijker gevonden dan het zakelijke contact, is er in april 2013 besloten dat Peter zijn aandelen zou verkopen aan Edwin & Frank. Peter heeft tot eind 2013 gewerkt bij Bratpack en Garden Connect om zijn taken over te dragen en zichzelf rustig te oriënteren op zijn volgende stap.

Met de groei van Garden Connect, waar Jeffry Breure (afkomstig uit een ondernemers familie) steeds belangrijker werd in de ontwikkeling van diverse systemen, zijn Jeffry, Frank en Edwin eind 2013 in gesprek geraakt over de positie van Jeffry binnen the Bratpack Group. Zodoende werd Jeffry op 1 januari 2014 mede directeur & aandeelhouder van the Bratpack Group (welke weer eigenaar is van Bratpack B.V. / Garden Connect B.V. / Garden Connect Ltd).


2014 en 2015 – Professionaliseren

Alle wijzigingen in de directie hebben er mede voor gezorgd dat er diverse stappen zijn gezet op het gebied van HR, automatisering en benadering van markten. Zowel Bratpack als Garden Connect gingen zich nog meer richten op de kerntaken en er werd veel geïnvesteerd in de kennis binnen beide bedrijven. Dit heeft beide jaren tot een flinke groei geleid zowel in omzet, winst als personele bezetting (in 2015 zijn er 10 nieuwe medewerkers aangenomen).


2017 - 15-jarig bestaan!

Bratpack denkt ook aan de maatschappij en het milieu

Bij Bratpack steunen we een aantal maatschappelijke initiatieven. De oprichters van Bratpack zijn nauw betrokken bij diverse stichtingen in de gemeentes Haarlemmermeer en Haarlemmerliede. Wij hebben aandacht voor de omgeving waarin wij opereren en dat is precies de reden waarom wij MVO een plek hebben gegeven binnen Bratpack.

Wist je bijvoorbeeld dat de directie vrijwilligerswerk doet bij jeugdvereniging Don Bosco en de lokale sportclubs ondersteunt? Ook op het kantoor van Bratpack heeft het streven naar een schoner milieu een prominente rol. Zo werken wij volgens de drie R’en: Reduce, Reuse en Recyle.

Groene energie en CO2 neutrale hosting

Op het kantoor wordt gebruik gemaakt van groene stroom. Op deze manier wordt er bijgedragen aan de productie van meer duurzame energie. Naast het gebruik van groene stroom werkt Bratpack met een groen datacenter. Voor alle energie die het datacenter verbruikt, worden nieuwe bomen aangeplant om zo de CO2-uitstoot te compenseren. Op het kantoor van Bratpack staan ook een aantal planten en bomen die zorgen dat medewerkers gezonde lucht kunnen inademen en daardoor productiever zijn. Tevens zetten wij in op energiebesparing door alle computers op kantoor ’s avonds ook echt uit te zetten in plaats van de slaapstand of vergrendeling.

FSC

Tot 2012 werden er bij Bratpack per maand 15 tot 20 pakken printpapier gebruikt. Sinds 2013 versturen wij onze facturen voor 99% per e-mail, dit was een papierbesparing van bijna 75%. Sinds die tijd hebben wij ook de stelregel om alleen te printen indien nodig. Moet er écht iets geprint worden? Dan maakt Bratpack gebruik van FSC goedgekeurd papier. Dit papier is gemaakt van hout dat op duurzame wijze is geoogst, zonder schade toe te brengen aan het bos. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een betere en schonere planeet. Immers, een betere wereld begint bij jezelf!

Hergebruik

Al het afval van Bratpack wordt gescheiden zodat dit hergebruikt kan worden en restafval voorkomen wordt. Door het hergebruiken van afval komen er minder schadelijke stoffen in het milieu terecht. Op deze manier zorgt Bratpack er voor dat de wereld weer een stukje schoner wordt.

Informatie aanvragen

Lees hier ons privacy statement.

Velden met een * zijn verplicht.