Zeg niet zomaar je oude domeinnaam op!

22 november 2018

Stel: je hebt een nieuwe website gemaakt en bent op een andere domeinnaam overgegaan. Daarom zeg je je oude domeinnaam op. Even later gaat iemand anders er echter met jouw opgezegde domeinnaam vandoor om vertrouwelijke gegevens van jouw klanten te bemachtigen. Daarnaast worden pagina’s die naar jouw oude site linkten plotseling doorgestuurd naar vreemde sites waarop je klanten helemaal niet terecht willen komen. Het klinkt als een horrorverhaal voor websitehouders. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat internetcriminelen misbruik maken van opgezegde domeinnamen. Wat moet je doen om dit te voorkomen?

Hoe ontstaat het misbruik van oude domeinnamen?

Als je een domeinnaam aan wilt vragen, geldt het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Kortom, wanneer iemand vóór jou al een leuke domeinnaam in gebruik heeft genomen, heb je pech. Nadat je een domeinnaam hebt opgezegd, komt de naam voor een bepaalde tijd in quarantaine te staan. Dit duurt soms een paar dagen. Hierna is de domeinnaam weer beschikbaar voor iedereen. Zo heeft een concurrent er misschien wel baat bij jouw naam over te nemen. Helaas zijn er ook veel internetcriminelen die maar al te graag van jouw oude domein gebruik maken.

Hoe gebruiken internetcriminelen jouw domeinnaam?

Nu de internetcrimineel jouw domeinnaam in handen heeft, kan hij of zij ermee doen wat hij of zij wil. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • vertrouwelijke e-mails van klanten afvangen;
  • oude domeinnaam doorsturen naar een andere website;
  • via een wachtwoord-reset toegang krijgen tot e-mailadressen van klanten.

E-mail afvangen doet de internetcrimineel via een zogenaamde catch-all. Dit is een filter die binnenkomende e-mail organiseert aan de hand van specifieke criteria. Op deze manier ontvangt de crimineel alle berichten die naar jouw oude domeinnaam worden gestuurd op zijn of haar eigen e-mailadres. Deze optie wordt normaal gesproken gebruikt om mails met een verkeerd gespelde ontvanger toch te laten aankomen. Dankzij de vele digitale inbraken van de afgelopen jaren is het voor internetcriminelen bovendien heel gemakkelijk om toegang te krijgen tot de e-mailadressen van klanten.

Wat moet je doen om misbruik te voorkomen?

Gelukkig is het nog niet te laat om internetcriminelen aan te pakken. Er zijn namelijk een aantal praktische manieren om internetmisbruik te voorkomen. Wat kan je het beste doen?

  1. Leg vast op welke website je inlogaccounts gebruikt en pas deze aan wanneer je je domeinnaam opzegt.
  2. Informeer al je klanten over het opzeggen van je oude domeinnaam en breng ze op de hoogte van je nieuwe e-mailadres.
  3. Zorg ervoor dat klanten die je oude domeinnaam bezoeken een placeholder te zien krijgen.

Een andere mogelijkheid is om de domeinnaam direct te laten doorlinken naar je nieuwe website. Wees ervan verzekerd dat er geen websites meer zijn die doorverwijzen naar je oude domeinnaam. Benader daarvoor websites met verouderde verwijzingslinks. Gebruik een tweestapsverificatie bij inlogaccounts. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-maildienst, waardoor het lastig wordt voor criminelen om toegang te krijgen tot iemands account.

Meer informatie?

Wil je graag een nieuwe website? Bratpack bouwt herkenbare websites met een gebruiksvriendelijk en goed beveiligd beheersysteem. Daarna helpen we je graag bij het veilig opzeggen van je oude domeinnaam. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. 

Zeg niet zomaar je oude domeinnaam op! Bratpack