Waarschuwing: onveilige websites!

30 augustus 2017

Wanneer jouw website nog geen SSL certificaat heeft, heb je onderstaande email wellicht ontvangen. 

 

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server van jou website en de internetbrowser zoals Google Chrome. Een website met SSL certificaat herken je aan HTTPS voor de URL en het groene slotje. 

Met een SSL-certificaat:

  • beveilig je de websiteverbinding;
  • komt er bij jouw website de aanduiding ‘veilig’ te staan in Google Chrome;
  • staat er een groen ‘hangslot’ icoon voor de domeinnaam;
  • laat je aan bezoekers zien dat je hun privacy belangrijk vindt;
  • voldoe je aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet vereist om alle gegevens die je verzamelt via de website te beveiligen.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP en HTTPS zijn beide protocollen voor het afhandelen van aanvragen tussen een webbrowser (computer) en server (extern). Bij het gebruik van HTTPS wordt de data die wordt verstuurd tussen browser en server versleuteld. Er kan zogezegd niemand ‘mee kijken’, als een klant gevoelige informatie verstuurd via jouw website. Denk daarbij aan: contactgegevens, bestelgegevens, bankgegevens, etc.

Bij een HTTP website, wordt dit niet versleuteld verstuurd en kunnen kwaadwillende misbruik maken van deze informatie. Je bent als website eigenaar verantwoordelijk voor de gegevens die worden verstuurd.

Waarom een SSL certificaat?

Google Chrome gaat vanaf oktober alle websites die geen SSL certificaat, maar wel een formulier hebben, als onveilig bestempelen. Dus heeft jouw website een contact of offerteformulier en loopt jouw site niet via HTTPS? Dan zal er vanaf oktober een veiligheidswaarschuwing worden weergegeven aan jouw bezoekers in Chrome. Dit kan bezoekers ervan weerhouden om een formulier in te vullen en kun je conversies mislopen.

Uit een onderzoek van Net Market Share Report van Net Applications blijkt dat Google Chrome de meest gebruikte webbrowser is. Waarschijnlijk gebruikt een groot deel van jouw websitebezoekers Google Chrome. Dit kun je bekijken in Google Analytics (Doelgroep/Technologie/Browser en besturingssysteem).

Waanneer jou website nog geen SSL certificaat heeft is het dus van belang om jouw website veilig te maken.

Hoe veilig is jouw website?

Is jouw website al veilig? Wil je meer informatie over een SSL certificaat op jouw website? Neem dan gerust contact met ons op.