Extra domeinnaam registreren: oplichting of een goed idee?

28 augustus 2017

Geachte heer/mevrouw, 

Graag willen wij u er op attenderen dat wij de domeinnaam http://www.uw-url.nl ter overname aanbieden. 
Deze domeinnaam kan goed worden ingezet om vindbaar te worden binnen Google. 

Deze domeinnaam hebben wij uit quarantaine weten te halen en is voor €125,- (excl. BTW) over te nemen.

Wilt u meer informatie of enkel advies? U kunt ons bereiken op telefoonnummer ...

We horen graag van u! 
 

Herken je bovenstaande e-mail? Sommige klanten ontvangen geregeld telefoon en mail van partijen die hen een domeinnaam aanbieden voor een X-bedrag. Maar moet je dit nou wel doen? We leggen graag uit hoe dit nu precies zit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken om wel of niet op dit aanbod in te gaan.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk werd al eerder geschetst door Frank. Hij werd gebeld met het aanbod om bratpack.nu te registreren. Hij zou hierbij ‘het eerste recht van claimen’ hebben zodat niemand anders dit domein kon inpikken. Tja, wat moet je dan?

Het recht van claimen bij domeinnamen geldt niet tenzij het een merknaam betreft. Maar niet als het bijvoorbeeld slechts een bedrijfsnaam is. Daarnaast wordt er nooit contact opgenomen als iemand anders een domeinnaam wil registreren.

Domeinnaam

Wel of geen domeinnaam registreren?

Dit soort telefoongesprekken of mailtjes creëren vaak onrust. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag van onze klanten of ze in zee moeten gaan met zo’n partij. Deze keuze moet de klant toch echt zelf maken, maar we geven hierin wel het volgende advies.

Waarom wel een domeinnaam kopen?

We nemen het aanbod voor het domein bratpack.nu even als voorbeeld. Een reden om dit domein te registreren zou simpelweg zijn dat niemand anders dit domein kan registreren. Zo kunnen concurrenten of een boze ex-medewerkers ook domeinnamen (als bratpack.nu) registreren om vervolgens de URL te forwarden naar de concurrent. Ook kan men bij de domeinnaam een website bouwen om hier negatief nieuws op te zetten.

Je kunt www.bratpack.nu forwarden naar www.bratpack.nl. Dus als iemand www.bratpack.nu intypt in de browser komt hij/zij direct op www.bratpack.nl. Nuttig? Niet echt… De kans dat iemand hierop zoekt is erg klein evenals de kans dat iemand een domeinnaam registreert die vrijwel hetzelfde is, maar dan met een andere extensie.

Waarom geen domeinnaam registreren?

Zoals vaak wel wordt beweerd heeft het registreren van een domeinnaam geen extra effect op de vindbaarheid van je huidige website. Dit zou alleen effect hebben als je een nieuwe website met unieke content laat bouwen voor je nieuwe domeinnaam en beide websites naar elkaar laat linken. Maar dan nog zal dit effect minimaal zijn, omdat de nieuwe website (nog) niet populair is en Google deze nog niet als erg waardevol ziet. Zouden meerdere populaire, autoritaire websites als www.nu.nl links naar jouw website plaatsen, dan ziet Google dit als een sterke, waardevolle link en kan dit wel een positief effect hebben op de vindbaarheid.

Richt jij je met jouw website op de Nederlandse markt? Dan heeft een domein eindigend op .nl de voorkeur. Als een domeinnaam eindigend op .eu zou worden aangeboden, dan kan dit wellicht interessant zijn als jouw bedrijf zich op de internationale markt gaat richten.

Twijfels over een extra domeinnaam?

Heb jij ook zo’n aanbod gehad en twijfel je of je hierop in moet gaan? Neem gerust contact op met een betrouwbare partij om dit jou hierin te adviseren. We noemen verder geen naam ;)