Websites zijn net als auto’s

14 augustus 2017

We nemen het je zeker niet kwalijk als je geen idee hebt waar we het over hebben, wanneer er sprake is van PHP, DNS, HTML, servers, hosting, SSL etc. We leggen het je graag uit! Om je een beetje op weg te helpen, leggen we de basis van websites uit door de vergelijking te maken met een auto.

Hosten in een parkeergarage

Om een website vanaf de hele wereld online te kunnen tonen, dient deze ergens op een centrale locatie geplaatst te worden, dit gebeurt op een server. Een server kan je zien als een afgesloten parkeergarage. Een website is de 'auto' die daar geparkeerd wordt. De 'garage' is goed beveiligd en wordt nauwlettend gemonitord en in de gaten gehouden. Er kunnen alleen mensen en andere 'auto’s' in die hiervoor toegang hebben (gekregen). Daarnaast worden de 'garages' onderhouden, schoongemaakt en gerenoveerd, zodat je 'auto' veilig staat en in topconditie blijft.

Wanneer je met je website gaat verhuizen, verplaats je eigenlijk de 'auto' van de ene naar de andere 'garage'. Er is een code (verhuistokens) nodig om toestemming te verkrijgen bij de oude 'garage' om je 'auto' mee te nemen naar de nieuwe garage. Zo kan niet iedereen zomaar jouw website verhuizen.  

Unieke websites

Websites zijn er in alle soorten en maten. Iedere website is volledig uniek en bestaat uit verschillende onderdelen die bij elkaar één geheel vormen. Het frame wordt opgebouwd en vormt de basis van de uiteindelijke 'carrosserie' (basis van de website). Onder de motorkap bevinden zich alle benodigdheden om de 'auto' te laten werken (code en techniek). Vanuit in de 'auto' kan je deze besturen (website beheren via het CMS – Content Management System). En de buitenkant kan in alle vormen, maten en kleuren gepresenteerd worden (vormgeving website).

Website zijn net als auto's

Onderhoud website

De website is klaar, je denkt nu vast: "nu hoef ik er niks meer aan te doen." Dit is het grootste misverstand dat er bestaat! Je voelt het al aankomen… een website gaat, net als een auto, langer mee en werkt beter wanneer deze wordt onderhouden.

Dit betekent niet alleen onder de 'motorkap': olie verversen en controleren of alles nog naar behoren werkt, maar ook de buitenkant regelmatig schoonmaken of een nieuw kleurtje geven. Zorg er dus voor dat je website regelmatig onderhouden wordt. Preventief onderhoud zorgt ervoor dat jouw website niet snel veroudert en blijft werken op alle apparaten (computers, smartphones en tablets), ook als er nieuwe op de markt komen.

Hoe lang gaat een website mee?

Enkele jaren geleden heb je de 'auto' van je dromen gekocht. De perfecte kleur, het ideale model en met alle functies die je wilde hebben. Nu, enkele jaren later, haal je niet meer alles uit je 'auto' wat zou kunnen. Je hebt andere wensen, er zijn nieuwe modellen, nieuwe technieken en die zien er toch wel aantrekkelijk uit. Als je eenmaal een nieuwe auto hebt gekocht gaat er een wereld voor je open. Wat een verschil! Had je dat maar veel eerder gedaan.

Met een website is het niet anders. Een bedachte oplossing van enkele jaren geleden hoeft nu niet meer zo effectief te zijn als toen. Ondanks goed onderhoud, zijn er ook invloeden van buitenaf. Het internet in het algemeen verandert ontzettend snel: techniek verbetert, nieuwe oplossingen zijn beschikbaar en gebruikers verwachten steeds meer van een website. Ga mee, of loop zelfs voor op je concurrenten en maak hier gebruik van! Update je website regelmatig. Dit kan met nieuwe content, een nieuw uiterlijk of een volledige nieuwe carrosserie.

Wil je weten wat we voor jouw website of webshop kunnen doen? Maak een afspraak met een van onze accountmanagers en we praten je helemaal bij over hoe jij meer uit je website kunt halen.

Zijn er items die je hier hebt gemist? Laat het ons weten!