Welke online betaalmethoden zijn er?

20 maart 2017

De consument shopt massaal online. Dat wisten we al, maar er vindt nu tevens een grote verschuiving plaats tussen aankopen via de desktop naar aankopen vanaf de smartphone. Het is daarom zeker de moeite waard om hier wat uitleg over te geven. Welke betaalmethoden zijn er en hoe kies je de geschikte betaalmethode? De betaalmethode maakt immers een groot deel uit van de webshop!

Stijging online aankopen

Het aantal online aankopen blijft stijgen. Zorg er daarom voor dat je je concurrentie voor blijft en zorg voor een up-to-date webshop. Gebruiksvriendelijkheid en heldere structuur zijn belangrijk voor het slagen van jouw webshop. Maar let op! Je bent snel geneigd om te kijken naar welke producten er besteld kunnen worden, hoe gemakkelijk dit in het winkelmandje geplaatst kan worden en of de bezoeker alle gegevens kan invullen. De betaalmethode blijft vaak achterwege. Toch kan dit een belangrijk afhaakmoment zijn en is het belangrijk om eens na te gaan of jij de juiste betaalmethoden aanbiedt.

Online betaalmethoden

Verschillende betaalmethoden

 iDEAL is het meest gebruikte betaalmiddel bij het online winkelen. 56% van de totale online aankopen in Nederland wordt gedaan via iDeal. Traditionele betaalwijzen zoals de machtiging en acceptgiro verliezen steeds meer in dit nieuwe tijdperk. Het belang van creditcards en Paypal neemt steeds meer toe. Zo is het aantal betalingen per creditcard gestegen 24% en het aantal met Paypal met 34%. Deze veranderingen komen uit de eCommerce payment Monitor, het onderzoek naar betaalmethoden in Nederland door GfK samen met iDEAL en Thuiswinkel.org.

iDeal

iDeal is een het meest gebruikte betaalmiddel bij online winkelen. Consumenten kunnen tijdens het bestelproces direct en veilig betalen via hun eigen bank. Er zijn al ruim 1 miljard betalingen gedaan met iDEAL sinds de introductie in 2005.

Creditcard

Als je ervoor kiest om te betalen met creditcard, wordt de betaling pas afgeschreven wanneer een artikel geleverd is. Ook is je aankoop automatisch verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging.

Achteraf betalen

Een relatief nieuwe betaalmethode is achteraf betalen via bijvoorbeeld Afterpay of Billink. Met deze methode ontvangt de consument eerst de bestelde artikelen en betaalt achteraf binnen de gestelde betaaltermijn. Zodra de bestelling is geleverd ontvangt de consument een overzicht per e-mail.

Cadeaukaart

Bij sommige webshops is het ook mogelijk om met een cadeaukaart te betalen. Bekende cadeaubonnen zijn:

  • VVV Cadeaubon
  • Fashioncheque
  • Boekenbon

Zie je door de betaalmethoden het bos niet meer?

Er zijn zo veel mogelijkheden en zo veel keuzes te maken. Wij hebben veel ervaring met het koppelen van betaalmethodes aan webshops. Er zijn overkoepelende programma’s zoals Sisow en Buckaroo die meerdere betaalmethodes in één programma op jouw webshop zetten. Wil je hier meer over weten en ook gelijk zorgen dat jouw webshop vindbaar is? Neem dan gerust contact met ons op, dan kunnen wij je daarbij helpen!