Online video: wat is het effect op je website?

8 augustus 2016

Misschien plaats je al regelmatig online video’s of misschien ben je van plan dit te gaan doen. In beide gevallen is het handig om te weten wat een video voor jouw website kan betekenen en hoe je succes kunt boeken met online video’s. In dit artikel vertellen we wat er te winnen valt met online video’s en geven we je tips om video’s succesvol te gebruiken.

Waarom een video op je website waardevol is

 • Een video werkt net als een afbeelding. Het is visuele content en dat trekt de aandacht van je bezoeker. Hierdoor zorgt een video op de website ervoor dat bezoekers langer op jouw website blijven.
 • Het geeft je de kans om een connectie te maken met jouw bezoekers. In een video kan je jouw bedrijf en de medewerkers laten zien op een leuke en visueel aantrekkelijke manier. Vertel over jouw bedrijf, de inspiratie en de motivatie achter je bedrijf en laat je werknemers ook aan het woord. Op deze manier creëer je vertrouwen bij de bezoeker en is deze sneller geneigd met jou in zee te gaan (zie ook ons artikel over de over ons pagina).
 • Je kan bezoekers informatie geven over complexe diensten of producten zonder dat ze er te veel moeite voor hoeven te doen. Tekst lezen over complexe diensten of producten kost veel energie en tijd. Een video bekijken kost veel minder energie en heeft daarom de voorkeur bij potentiële klanten. Door video’s in te zetten kun je transparantie creëren over jouw diensten en producten. Dit zorgt er ook weer voor dat klanten jou meer vertrouwen en sympathieker vinden.
 • Het is goed voor de vindbaarheid. YouTube is een sterk groeiende zoekmachine die specifiek op video’s gericht is. Daarnaast geeft Google een website met video content een hogere positie dan een website die geen video content heeft (als alle andere factoren verder hetzelfde zijn). Als je ervoor zorgt dat jouw video’s goed geïndexeerd kunnen worden door zoekmachines, dan kan deze content jouw SEO ten goede komen. Hieronder geven we je een aantal tips hoe je dit kunt doen.

Online video voor je website Bratpack

Vindbaarheid verbeteren met online video

Een online video kan de SEO van je website verbeteren, maar om hiervoor te zorgen moet je wel een aantal dingen doen. Zoekmachines zoals Google kunnen de inhoud van video’s namelijk niet ‘zien’. Het is aan jou om Google te vertellen waar jouw video over gaat:

 • Zorg voor goede context op de pagina waar jouw video op staat.
 • Geef de video een goede titel en gebruik daarbij 1 á 2 belangrijke zoekwoorden.
 • Geef jouw video ‘closed caption’ ondertiteling mee. Deze ondertiteling zit in een los bestand en kan door Google gelezen worden. Zo weet de zoekmachine dus waar jouw video over gaat.

Tips voor online video op jouw website

Na het lezen van de voordelen van video op jouw website sta je misschien te springen om online video in te gaan zetten of te optimaliseren. Om de voordelen van online video optimaal te kunnen benutten hebben we nog een aantal tips:

 • Zorg dat je weet wie jouw doelgroep is en wat jouw doelgroep wil. Willen ze informatie? Willen ze een ‘How-to’?
 • Stel een duidelijk doel vast. Online video gebruiken omwille van de online video is geen goed idee. Je wilt jouw bezoekers en potentiële klanten relevante content geven (daar worden Google en jouw bezoekers ook weer blij van). Maak daarom een video met relevante content voor je bezoekers en voor jouw doel.
 • Zorg dat je bezoekers kunnen kiezen. Zorg ervoor dat ze het geluid en eventuele ondertiteling kunnen aan- en uitzetten. Zorg er ook voor dat de video gepauzeerd kan worden. Als je video’s via YouTube in je website plaatst, zijn deze opties automatisch toegevoegd.
 • Zorg ervoor dat jouw video content deelbaar is. Op die manier kun je potentiële klanten bereiken en kunnen jouw bezoekers de video op hun eigen social media delen.

Heb je nog verdere vragen over de vindbaarheid van je website of wil je hulp bij het optimaliseren van jouw website? Neem contact op met ons! Bij Bratpack helpen we je graag!