Het belang van een goede laadsnelheid

20 juni 2016

Laat je bezoekers niet wachten!

Stel je eens voor dat je op een link naar een website klikt. De website gaat laden…, laden… en laden… Frustratie! Natuurlijk ben je het snel zat en verlaat je de website. 

Het belang van een goede laadsnelheid is daarom niet te onderschatten. Wij hebben een aantal tips om de snelheid van je website te verbeteren, zodat je geen klanten kwijtraakt omdat je website traag is.

Laadsnelheid is belangrijk voor de vindbaarheid

Een snelle website zorgt voor een gebruiksvriendelijke ervaring. Dat is te merken aan het aantal mensen dat afhaakt als de laadtijd te lang is. Bijna 50% van de mobiele gebruikers haakt af bij een langere laadtijd. Is je laadtijd langer dan 2 seconden? Dan heb je al een goede kans dat je veel potentiële klanten kwijtraakt!

Ook Google hecht hier veel waarde aan, want een langzame website zorgt dat de ervaring minder prettig is voor jouw bezoekers. Google straft dat af met een lagere vindbaarheid.

Belang-laadsnelheid-Bratpack

Optimaliseer de afbeeldingen op je website

Grote afbeeldingen zien er mooi uit, maar ze kunnen de laadsnelheid van je website enorm aantasten. Het is daarom aan te raden om geen afbeeldingen te gebruiken die groter dan 500kb zijn. Daarnaast is het handig om afbeeldingen op de juiste afmetingen op de server van je website te zetten. Vaak kan je de afmetingen nog aanpassen als je deze op een pagina plaatst, maar dat verandert niets aan het formaat van het bestand.

Hoe verklein je afbeeldingen?

Er zijn veel programma’s waarmee je een afbeelding kunt comprimeren tot een kleiner formaat. Zo heb je het programma Adobe Photoshop, maar voor degene die niet zo handig met dit programma zijn, zijn er meer opties:

  • Microsoft Paint: open een afbeelding in dit programma. In de balk bovenaan staat naast selecteren ook de optie “Formaat wijzigen en hellen”. Het icoontje ziet eruit als twee blokjes (hou je muis over het icoontje, dan verschijnt de naam). Hier kan je kiezen hoe groot je wilt dat je afbeelding wordt in percentages of pixels. Als je de afbeelding verkleint zal het bestand ook minder groot worden. Sla de wijzigingen op als je tevreden bent over het formaat.
     
  • Microsoft Office Image Manager: open een afbeelding in dit programma en klik bovenin op afbeeldingen bewerken. Kies in de rechterbalk voor de onderste optie: “afbeeldingen comprimeren”. Je krijgt dan verschillende opties te zien. Het makkelijkst is om te kiezen voor de optie “Webpagina’s”. Er staat onderin dan gelijk hoe groot het bestand wordt na het comprimeren. Klik op ok en sla de afbeelding op.

Wil je nog meer weten over de laadsnelheid van jouw website en wil je weten of die nog verder te verbeteren is? Bij Bratpack kunnen we je helpen. Neem direct contact met ons op!