SEO tips en trends 2016

30 december 2015

Verandering is de enige constante op het internet. Dat betekent ook dat de zoekmachine van Google voortdurend verandert. Daarnaast is de zoekmachine van Bing ook in opkomst, voornamelijk als de standaard zoekmachine op veel Apple en Samsung producten. Het is verstandig om mee te gaan met deze ontwikkelingen, zodat jouw website ook goed vindbaar blijft in het jaar 2016. Deze SEO tips en trends mag je dus absoluut niet missen!

 

Tip 1: Maak jouw website mobielvriendelijk

Google let tegenwoordig ook op de mobielvriendelijkheid van jouw website, aangezien steeds meer mensen het internet opgaan via een mobiel apparaat of tablet. Als jouw website niet mobielvriendelijk is, dan zal je website helaas dalen in de zoekresultaten van Google. Ben je benieuwd of jouw website mobielvriendelijk genoeg is? Voer dan de gratis mobielvriendelijkheidstest uit van Google.

Tip 2: Laat ‘rich snippets’ zien bij jouw website

‘Rich snippets’ zijn de extra gegevens die worden weergegeven in de zoekresultaten bij jouw website. Rich snippets maken de zoekmachines duidelijk wat bepaalde onderdelen op je websitepagina precies betekenen. Hierdoor kan de zoekmachine deze onderdelen en de hele pagina’s beter herkennen en indexeren. Ook de bezoeker ziet nog beter waar de pagina over gaat door deze extra toevoegingen. Voorbeelden van rich snippets zijn: recensies, openingstijden, data of prijzen. Een potentiële bezoeker zal veel sneller op jouw website klikken als je rich snippets hebt toegevoegd.

Tip 3: Wees actief op social media.

Google verbetert jouw online vindbaarheid wanneer je actief bent op social media. Het is opvallend dat de focus van Google+ is verschoven naar Facebook en Twitter. Sterker nog: Facebook ontwikkelt zich tegenwoordig als een belangrijke zoekmachine. Daarbij is de groei van Pinterest als zoekmachine ook zeer indrukwekkend. Je kunt dus niet meer om social media heen! Het is zelfs aan te raden om een effectieve social media strategie uit te voeren, want op verschillende platformen zitten verschillende doelgroepen. Zo zit de ‘jeugd’ tegenwoordig veel op Instagram en Snapchat. Door een effectieve strategie bouw je dus een goede reputatie op voor jouw organisatie en dat heeft een positieve invloed op jouw positie in Google, want: ‘Google only loves you when everyone loves you first.’

Tip 4: Schenk meer aandacht aan visuele content.

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Het is niet voor niets dat Google een speciale zoekmachine heeft voor afbeeldingen. Visuele content wordt anno 2016 steeds belangrijker, want afbeeldingen hebben een groter bereik, grotere betrokkenheid en een hoger klik gehalte. Door visuele content toe te voegen aan jouw tekstuele content, zal de informatie sneller worden gedeeld en beter worden onthouden, wat de online vindbaarheid ten goede komt. Hier geldt namelijk: hoe meer diverse content er op een pagina staat, hoe meer waarde zoekmachines een pagina zullen toekennen. Zo wordt een pagina met alleen tekst minder goed opgepakt dan dezelfde pagina met daarbij ook nog afbeeldingen, video’s, pdf downloads, etc.

Tip 5: Stimuleer video marketing.

Wist je dat YouTube de tweede grootste zoekmachine is na Google? Net als afbeeldingen, houden video’s de bezoeker van uw website langer vast. Het succes van een video op YouTube is vooral afhankelijk van hoeveel mensen de video hebben gezien, hoe lang en of mensen de video leuk vinden, en hoe vaak deze gedeeld is. Het verspreiden van de video kan er uiteindelijk voor zorgen dat de video beter vindbaar wordt in de zoekmachines en op YouTube zelf. Het is dus verstandig om jouw bedrijfsvideo of productvideo’s te uploaden via Youtube. Als je zelf geen video’s hebt, kun je er ook voor kiezen om relevante video’s van anderen op jouw webpagina te plaatsen.  

Tip 6: Maak jouw website veilig met HTTPS.

Google maakt beveiligde websites beter vindbaar dan niet-beveiligde websites. Het is daarom verstandig om HTTPS (Hypertekst Transfer Protocol Secure) in je website te implementeren. Dankzij HTTPS worden de persoonlijke gegevens die een bezoeker op jouw website invult goed beschermd. Bovendien bestaat de kans dat zonder HTTPS, Chrome en Firefox de bezoekers op jouw website eerst zullen waarschuwen, waardoor de bezoekers sneller afhaken.


Maak jouw website klaar voor 2016!

Wij hopen dat je iets hebt gehad aan deze SEO tips. Wil je deze SEO tips doorvoeren, maar weet je niet precies hoe? Bratpack helpt je graag! Wij kunnen bijvoorbeeld jouw website mobielvriendelijk maken, social media koppelen aan je website of de SEO beheren van jouw tekstuele en visuele content. Ook kunnen wij alle bijbehorende technische zaken verrichten, zoals het implementeren van HTTPS. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.