Responsive webdesign

28 februari 2014

Wellicht heeft u de term responsive webdesign weleens voorbij horen of zien komen. Maar wat is responsive webdesign? Waarom is het belangrijk om dit te hebben? Wat zijn de voordelen hiervan?

Een responsive webdesign zorgt ervoor dat een website zowel op een computer als op een smartphone of tablet optimaal wordt weergegeven en gebruikt kan worden. Doordat de websitetechniek herkent via welke weg de website wordt bezocht, past het zich automatisch aan de schermgrootte van het toestel van de gebruiker aan.

Door een responsive webdesign maakt u gebruik van één website in plaats van dat u een aparte mobiele versie bouwt. De website wordt zo opgebouwd dat deze zich automatisch aanpast aan het schermformaat van de bezoeker, zoals afgebeeld in de illustratie hieronder.
Responsive website design vervangt mobiele websites
Recent hebben wij de website van het Centraal Bureau Fondsenwerving opgeleverd met een responsive webdesign: www.womeninc.nl

Tip: Bekijk de website van Women Inc in verschillende schermformaten en u zult zien dat de website zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm.

Waarom is responsive webdesign belangrijk?

Mobiele toestellen (tablets en smartphones) winnen steeds meer terrein ten opzichte van de computer. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat steeds meer mensen in Nederland beschikken over een tablet en/of een smartphone met mobiele internetverbinding. Maar liefst 72% van alle Nederlanders heeft een smartphone tot zijn of haar beschikking, 60% van de Nederlandse bevolking beschikt over een mobiele internetverbinding. Ruim 40% van alle Nederlandse gezinnen heeft een tablet en dit aantal is nog steeds sterk stijgende. Er worden op dit moment meer mobiele toestellen verkocht dan laptops of desktops.

De voordelen van responsive webdesign

Het gebruik van een responsive webdesign zorgt ervoor dat mobiele bezoekers uw website makkelijk kunnen bedienen. Het voorkomt dat zij gefrustreerd raken en overstappen naar een concurrerende partij die wél een responsive website heeft.

Overige voordelen:

  • Website wordt automatisch aangepast aan de schermafmeting van de bezoeker (computer, tablet of smartphone)
  • Verbeterde gebruikerservaring voor de websitebezoeker
  • Onderhoud vindt plaats aan één website, u hoeft dus geen extra mobiele websites te bouwen
  • Alle informatie staat op één URL, dit is goed voor de organische vindbaarheid. Google raadt webdesigners dan ook aan om gebruik te maken van responsive webdesigns.

Het gebruik van een responsive webdesign heeft tevens een positief effect op uw mobiele conversies. Zo wist de Amerikaanse muurdecoratieleverancier Fathead door de overstap naar een responsive webdesign een stijging te realiseren van 90% in het aantal mobiele conversies. Hun totale mobiele opbrengst nam met maar liefst 500% toe.

Wilt u weten wat Bratpack voor u kan betekenen op het gebied van responsive webdesigns, neem dan contact met ons op via ons contactformulier, vraag vrijblijvend een offerte aan, of bel naar 020 - 497 7081. Wij zijn u graag van dienst.