Waar komt de naam Bratpack vandaan?

4 februari 2016
Bratpack is niet zomaar een naam. Deze naam heeft een rijke geschiedenis, maar in het kort staat het voor: 
 
‘Een groep jonge, talentvolle vakmensen die het echt gaan maken!’
 

Hoe komt deze naam nu eigenlijk aan deze betekenis?

We nemen je mee naar de jaren ’80. De “Brat pack” was toen een groep jonge acteurs en actrices die in die tijd bekend werden. Omdat zij vaak samen in films speelden werden zij de “Brat Pack” genoemd. Deze groep bestond onder andere uit Demi Moore, Sean Penn en Tom Cruise. Eén van de bekendste films van de “Brat Pack” was The Breakfast Club.

Dit was de inspiratie voor de naam van Bratpack. Het bedrijf is in 2002 opgericht door Edwin Meijer, Frank de Lange en Peter Hut. De naam Bratpack is afkomstig uit het woordenboek waar Edwin, Peter en Frank zich herkende in de termen “jong, ambitieus, eigenwijs en talentvol”. In 2013 besloot Peter voor zichzelf te beginnen en kwam Jeffry Breure het bedrijf versterken als mede directeur. 

Brat-pack-acteurs

 

 Demi Moore, Emilio Estevez, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Judd Nelson, Ally Sheedy and Mare Winningham in St. Elmo's Fire (1985). Gedownload op 04-02-2016, van http://m.imdb.com/title/tt0090060/mediaindex

The Brat Pack: Oorsprong van de term

De term “Brat Pack” is bedacht door een redacteur van New York Magazine en is afgeleid van de term “Rat Pack”. Deze term stamt uit de jaren ’60. De “Rat Pack” bestond uit een groep talentvolle muzikanten en acteurs die in de jaren ’60 furore maakten in Las Vegas, onder andere Frank Sinatra hoorde bij hen. De “Rat Pack”-leden speelden ook in films, waaronder de originele versie van Ocean’s Eleven. Het vervolg op de remake van deze film, Ocean’s Twelve, is trouwens opgenomen in Haarlem en Amsterdam. Bratpack is in Zwanenburg gevestigd: precies tussen deze steden in!

De eigenaren van Bratpack zijn alle drie geboren en getogen in Zwanenburg. Hierdoor kennen zij veel mensen en ondernemers en zijn zij erg betrokken bij de lokale gemeenschap. Bratpack is ooit ontstaan dankzij de lokale voetbalvereniging waar Edwin, Peter en Frank vrijwillig de eerste website voor hebben ontwikkeld, daarnaast ondersteunt Bratpack lokale organisaties en (sport)verenigingen.

Rat-pack

The Rat Pack: Literatuur

Naast de “Brat pack” die gevormd werd in de film, muziek en entertainmentindustrie, kwam er ook in de literatuur een stroming op gang die Bratpack genoemd wordt. De Nederlandse vertegenwoordiging hierin bestond o.a. uit Ronald Giphart. Eén van de bekendste schrijvers uit Nederland die o.a. “Phileine zegt sorry” heeft geschreven.
 

Even terug naar de oorsprong

Tom Cruise, Frank Sinatra en Ronald Giphart: alle drie zéér talentvolle vakmensen die het gemaakt hebben in hun vak.

Frank, Edwin, Jeffry: alle drie zéér talentvolle vakmensen die als student begonnen zijn en Bratpack tot een succesvol bedrijf hebben gemaakt met 21 medewerkers, vestigingen in Nederland en Engeland en een afzetmarkt in Nederland, Engeland, Ierland en België.

Directie-Bratpack-Edwin-Jeffry-Frank