Het belang van goede afbeeldingen

15 november 2013
Het gebruik van afbeeldingen op een website is van groot belang. Toch is het gebruik van afbeeldingen nog wel aan een aantal regels verbonden. Waarom gebruikt men in kranten en tijdschriften afbeeldingen/foto's? Het antwoord is simpel, het prikkelt mensen om een artikel te gaan lezen. Ditzelfde geldt voor een website, een website met alleen maar tekst is niet aantrekkelijk. Het toevoegen van afbeeldingen aan een pagina zorgt er voor dat een pagina prettiger leesbaar is. Ontbreken er afbeeldingen op een pagina dan kan deze pagina een onaangename uitstraling hebben, het kan de bezoeker afschrikken (blijkt uit onderzoek).
 

Zoekmachines

Afbeeldingen kunnen helpen bij het beter vindbaar maken van de website. Zoekmachines kunnen niet zien wat er te zien is op de afbeelding (Google kan tegenwoordig wel kleuren herkennen), maar daar is gelukkig een oplossing voor. Via het CMS systeem van Bratpack kun je heel gemakkelijk een alt tag toevoegen aan een afbeelding. Met een alt tag geef je de zoekmachine aan waar de afbeelding over gaat. De alt tekst verschijnt niet direct in beeld maar zodra de gebruiker met de muis over een afbeelding gaat dan wordt de alt tag tijdelijk getoond. Google en andere zoekmachines kunnen deze alt tag lezen. Zoekmachines gebruiken deze informatie om te bepalen of een website relevant kan zijn voor een zoekopdrachtgever in de zoekresultaten. Het opnemen van belangrijke woorden in zo'n alt tag is dus (mits met mate) aan te raden. Een korte en krachtige alt tag van circa 6 tot 8 woorden is daarnaast beter dan een te lange alt tag.
 
Bekijk op de volgende Bratpack Support pagina ook hoe je een alt tag toevoegt aan een afbeelding als je een website bij Bratpack hebt.
 

Bestandsnaam:

De manier waarop een afbeelding wordt opgeslagen telt ook mee bij het indexatieproces van een websitepagina op basis van een bepaald trefwoord. Ons advies is om ervoor te zorgen dat de bestandsnaam de afbeelding omschrijft met in de omschrijving ook weer belangrijke woorden (voorbeeld: Afbeelding van een boek over online marketing: Foute bestandsnaam: dsc1009893.jpg, goede bestandsnaam: boek-online-marketing.jpg). Zorg er voor dat de bestandsnaam niet te lang is, probeer ongeveer 30 tekens te gebruiken en minimaal 15. Meer tekens is niet per definitie fout, maar de kracht van de bestandsnaam wordt niet groter naarmate er meer tekens worden gebruikt.  Vaak is een afbeelding tegenwoordig een paar MB groot, het is aan te raden deze te verkleinen qua bestandsgrootte tot onder de 100kb en ook de afbeelding maximaal 1024 pixels breed te maken. Zorg er hier alleen wel voor dat de kwaliteit van de foto hoog is en blijft. Het bewerken van een afbeelding kan o.a. met het programma; Microsoft Office Picture Manager.
 
Op de support pagina van Bratpack staat nog meer relevante informatie over het correct gebruiken van de alt tag.