De klantenkaart heeft nog toekomst!

17 april 2012

Als je in je eigen portemonnee kijkt dan word je er weleens moedeloos van: al die pasjes en kaarten van winkels waar je weleens komt. Van supermarkt tot wasstraat en van drogist tot tuincentrum: waar je ook komt, je kan overal VIP, Gold Member, Vaste Klant of wat al niet meer worden in ruil voor al je contactgegevens. Ouderwets? Ja, misschien wel. Toch heeft de klantenkaart toekomst, mits je gebruik maakt van de nieuwe media.

In het Verenigd Koninkrijk hebben we een behoorlijk aantal tuincentra die een klantenkaart hebben en die deze laten koppelen aan hun website. Het proces waarbij de kaart uitgegeven wordt is daardoor sterk vereenvoudigd. In plaats van handgeschreven formulieren vol met onleesbare contactgegevens, spelfouten en niet-ingevulde e-mailadressen komen alle gegevens van kaarthouders geautomatiseerd binnen. Consumenten kunnen de pas bij de kassa direct meenemen, een tegoed opbouwen maar dit pas gebruiken als de kaart online is geactiveerd. Voor de uitzondering die geen computer heeft zijn er wel formulieren beschikbaar, maar dat is nog geen 5% van alle aanmeldingen. Door de klantenkaart te koppelen aan de website wordt het aanmeldingsproces eenvoudiger, worden opstoppingen bij de kassa voorkomen en kan je bovendien bepalen welke gegevens de consument verplicht dient in te voeren.

In Nederland hebben we een soortgelijke oplossing inmiddels ook een aantal keren geïmplementeerd en dat werkt prima. Het voordeel is dat je ook gericht e-mail nieuwsbrieven kunt sturen naar je kaarthouders: speciale aanbiedingen, activiteiten die je organiseert of dagen waarop de consument dubbele punten kan sparen kan je op die manier goed en gericht communiceren. Bij de tuincentra die wij hebben gekoppeld aan website & nieuwsbrief is het aantal geadresseerden voor de nieuwsbrief verveelvoudigd – en daarmee ook de response op acties en activiteiten die georganiseerd worden!

De klantenkaart als kortingspas, zoals veel consumenten het zien, zal de komende jaren ongetwijfeld minder ingezet worden. De klantenkaart als middel om meer contact te krijgen met de consument die steeds minder loyaal is aan “zijn” tuincentrum zal de komende jaren een vlucht gaan nemen, mede geholpen door het internet!