Waar staat uw doneerbutton?

10 januari 2012

De eerste werkweek van het nieuwe jaar zit erop. Menig fondsenwerver zal zijn hoofdbreken over de ambities voor 2012: hoe gaan we meer donaties binnen halen? Hoe betrekken we vrijwilligers meer bij onze activiteiten? Hoe kunnen we ons donateursbestand gaan verjongen? Januari is de maand waarin het fundament onder een goed jaar gelegd kan worden – en waarin de goede voornemens geregeld sneuvelen. Ons goede voornemen voor 2012: weg met de doneer-button!

De doneerbutton zoals menig goed doel in Nederland deze gebruikt is mede “bedacht” door Fondsen.org / E-Cumlaude. De digitale uitvinding werd gedaan in een tijdperk dat het betalen via iDeal nog niet bestond en het online betalen nog in de kinderschoenen stond. Eind jaren ’90 en aan het begin van deze eeuw was internet bovendien de veelbeloofde botervloot die binnen kwam varen en die een ongekende stroom donaties op gang zou brengen. Net als veel internetbedrijven zouden goede doelen slapend rijk worden van de doneerbutton.

Een kleine 15 jaar laten is de werkelijkheid toch iets weerbarstiger gebleken. Het internet is, net als direct-mail en TV, gewoon een extra marketingkanaal en dat heeft net als alle andere media voor- en nadelen. GeefGratis heeft 10 jaar geleden het licht gezien, mede omdat het een alternatief wilde bieden voor de dure doneerbutton van Fondsen.org. Een fantastisch initiatief dat voor veel kleinere goede doelen de deuren en ogen heeft doen openen. Als we in dit nieuwe jaar de balans opmaken dan is er de afgelopen jaren via GeefGratis voor meer dan 5 miljoen euro gedoneerd en via E-Cumlaude ruim 18 miljoen. Nu is 23 miljoen euro een hoop geld maar in vergelijking met de andere marketingkanalen is het een druppel op een gloeiende plaat.

Er is dus terecht een kanttekening te maken bij die doneerbuttons die je zo trots ziet prijken op menig website. De doneer-button concurreert namelijk met andere en interessantere donatiemogelijkheden. Wat heeft u als fondsenwerver liever: een eenmalige donatie van € 25,- of een doorlopende machtiging van € 5,- per maand? Vaak is de eerste optie eenvoudig te doen door de bezoeker, want de doneerbutton is duidelijk zichtbaar. Voor de tweede mogelijkheid, het afgeven van een doorlopende machtiging, is vaak minder aandacht en daar komt dus ook minder response op. Vreemd, omdat een fondsenwerver toch vaak gefocust is op het binnenhalen van structurele donaties. Boven de doneerbutton zouden dus actiebuttons moeten komen voor doorlopende donaties of van alternatieve donatiemethodes van GeefGratis, waaronder www.geef.nl. Ook dat platform biedt immers meer dan alleen een betaalknop: bezoekers gaan samen donaties binnenhalen voor uw organisatie.

Natuurlijk is het belangrijk om de donateurs die zich niet willen binden te faciliteren met een eenvoudig te gebruiken (gratis!) doneerbutton zoals GeefGratis deze aanbiedt. Maar het zou goed zijn om de structurele donatiemogelijkheden meer naar voren te halen en prominenter op de website te plaatsen. Daarom is ons goede voornemen én onze eerste tip voor 2012: kijk naast de doneer-button ook eens naar buttons voor uw andere donatiemogelijkheden!