BTW & webshops

27 november 2011

Wanneer u een webshop heeft en goederen verzendt is het gebruikelijk een bedrag aan verzendkosten op de factuur te vermelden. Vaak is dat € 6,75 omdat Post NL dit bedrag aanhoudt als verzendtarief voor reguliere pakketpost. Regelmatig onstaan er misverstanden over het feit of er nu omzetbelasting (BTW) over die verzendkosten gerekend moet worden.

Oorzaak
Wanneer er postzegels of pakketzegels gekocht worden zit er geen BTW op deze producten. U kunt hier dus ook geen omzetbelasting voor aftrekken op uw BTW aangifte. De reden hiervoor is de wet postverkeer & de wet omzetbelasting waarin Post NL is vrijgesteld van het heffen van BTW. Het zou dus logisch zijn dat u uw verzendkosten dan ook zonder BTW mag factureren aan uw klanten. Dat is echter niet het geval.

BTW en verzendkosten
De wet op de omzetbelasting stelt: "Portokosten die bij de levering van goederen in rekening worden gebracht, behoren tot de vergoeding waarover belasting is verschuldigd. Hierbij is hetzelfde BTW-tarief van toepassing als dat van die goederen." U dient dus BTW te berekenen over het totaalbedrag van uw order inclusief verzendkosten. Het tarief hangt hierbij af van onder welk omzetbelastingtarief uw goederen vallen. Vaak zal dit 19% zijn.

Bereken dus BTW over uw verzendkosten
Om problemen bij een eventuele controle te voorkomen dient u dus BTW te berekenen over de verzendkosten. 

NB. Bratpack heeft bovenstaande uitleg gebaseerd op informatie en advies van een accountant. Echter, het kan zijn dat er in specifieke situaties uitzonderingen gelden. Overleg daarom altijd vooraf met uw eigen adviseur / accountant!