Bing gaat Yahoo Search vervangen

29 juli 2009
Microsoft en Yahoo sluiten eindelijk een zoekdeal. Yahoo dumpt de eigen zoekmachine voor Bing maar breidt haar advertentiesysteem uit. Dat melden diverse Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen. Waarschijnlijk wordt de overeenkomst nog vandaag officieel gemaakt.

De langverwachte deal houdt in dat Yahoo kosten kan besparen door de stekker uit de eigen zoektechnologie te trekken. In plaats daarvan gaat het gebruik maken van Bing, de kersverse zoekmachine van Microsoft. Het is nog niet duidelijk of er op de site van Yahoo ook daadwerkelijk 'Powered by Bing' zal komen te staan of dat Yahoo er zijn eigen etiket opplakt.

Yahoo krijgt miljarden
Het advertentiesysteem van Yahoo blijft wel intact. Sterker nog, Microsoft stelt haar eigen zoeksysteem open voor advertenties vanaf het Yahoo-netwerk, waardoor Yahoo meer omzet kan halen uit zijn advertentietak.

De inkomsten uit de deze vervlochten zoekbusiness delen beide bedrijven. Tenminste op termijn. In de eerste twee jaar krijgt Yahoo alle omzet uit deze 'joint venture' en legt Microsoft zelfs nog 10 cent op elke dollar bij, schrijft de doorgaans goed ingelichte Kara Swisher van Wall Street Journal-blog Boomtown. Dit kan al snel in de miljrden dollars lopen.

Boost voor Bing
Microsoft wil deze premie wel betalen, want met de deal wordt Bing in één klap de nummer twee zoekmachine, met een marktaandeel van bijna 30 procent op de thuismarkt in de VS. Yahoo en Microsoft draaien al zeker twee jaar om elkaar heen. De besprekingen zijn talloze malen afgeketst en weer opgestart.

Begin 2008 deed Microsoft zelfs een vijandig bod van ruim 44 miljard dollar op het hele bedrijf, maar toenmalige Yahoo baas Jerry Yang verwierp deze 'goedkope avances', tot groot chagrijn van aandeelhouders.

Google gooide nog roet in het eten door Yahoo te verleiden met een eigen deal, die uiteindelijk onder druk van antitrust-autoriteiten niet door ging. Sinds begin dit jaar Carol Bartz als nieuwe ceo aantrad zijn de besprekingen weer langzaam opgestart, al hield Bartz publiekelijk de boot nog lang af.