Stabiele groei aantal .nl-domeinnamen in 2008

6 juli 2009
SIDN, de .nl-registry, heeft in 2008 een groei gerealiseerd van 495.673 .nl-domeinnamen. Met een netto groei van 18% gaf de teller op 31 december 2008 het aantal van 3.191.127 .nl-domeinnamen weer. Deze cijfers staan vermeld in het jaarverslag 2008 dat SIDN vandaag presenteert op www.sidn.nl.

Mondiaal ontwikkelt internet zich nog steeds stormachtig, mede door de impact van opkomende economieën. “Nederland loopt in deze stormachtige ontwikkeling voorop,”aldus Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN. “Ons land heeft met 28 domeinnamen per 100 inwoners de hoogste domeinnaamdichtheid ter wereld. In Nederland is .nl met 70% aandeel overtuigend marktleider, ondanks de concurrentie van .com, .net, .info, .org, .biz, .eu en andere TLD’s.” Een opvallende trend binnen deze groei is het aandeel .nl-domeinen dat op naam van een particulier staat: eind 2008 was dit 38%. Dit is een belangrijk groeisegment voor de komende jaren voor SIDN.

Wereldwijd zijn er zo’n 250 landendomeinen. Het .nl-domein neemt wat omvang onder de landendomeinen betreft een vierde plaats in na China, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Meijer: “Deze toppositie is te danken aan de gebundelde kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening die SIDN en haar registrars bieden. Tegelijk verplicht deze unieke positie ons tot maximale inspanningen om de continuïteit, betrouwbaarheid en vindbaarheid van .nl-domeinen te borgen.”