Nederlandse musici naar YouTube Symfonie Orkest

3 maart 2009

Drie Nederlandse musici zijn uitverkoren om deel te nemen aan het allereerste YouTube Symfonie Orkest. Dat heeft de videowebsite dinsdag bekendgemaakt.

De drie Nederlandse gelukkigen zijn violiste Annemarie van Viegen, celliste Rosette Kruisinga en harpiste Regina Ederveen. Op 15 april zal het YouTube-orkest, van in totaal negentig personen uit dertig verschillende landen, in Carnegie Hall in New York een concert geven. Het gezelschap zal dan met 26 verschillende instrumenten het speciaal gecomponeerde stuk 'Internet Symphony Nr 1: Eroica' ten gehore brengen.

De winnaars werden gekozen uit tweehonderd finalisten door bezoekers van YouTube en muziekdirecteur Michael Tilson Thomas van het San Francisco Symphony Orchestra. De videowebsite kreeg sinds december 2008 meer dan drieduizend inzendingen binnen van professionele musici en amateurs. De afgelopen weken bekeken wereldwijd meer dan dertien miljoen mensen het speciale YouTube-kanaal voor het Symfonie Orkest dat op het internet in zestien talen te bekijken is. In de aanloop naar het optreden in Carnegie Hall krijgen de orkestleden masterclasses van grootheden uit de klassieke muziek.

Bron: Nu.nl