"Linken naar websites mogelijk verboden"

21 september 2008

Wie informatie biedt over een bepaald onderwerp, kan een link in dergelijke artikelen plaatsen naar de bron van het onderwerp. In het stadje Sheboygan in Wisconsin denken ze daar echter heel anders over . Inwoonster Jennifer Reisinger kreeg vorig jaar een brief van een advocaat, die haar verzocht om een link op haar website te verwijderen. Deze leidde naar het politiebureau van de stad. De brief was gestuurd in opdracht van de burgermeester van de stad, hetgeen zou kunnen worden geïnterpreteerd als pesterij. Reisinger had eerder namelijk deelgenomen aan een initiatief om de burgermeester uit zijn functie te ontheffen.

Doodsbedreigingen
Reisinger haalde de link van haar website en stapte met het nieuws naar de krant, die er breeduit verslag van deed. Het gevolg voor Reisinger? Doodsbedreigingen, overlast en een halvering van haar inkomen als gevolg hiervan. De vrouw klaagt nu de stad aan omdat ze compensatie wil voor de geleden schade. Volgens de stad zelf ligt het verhaal echter heel anders, omdat er nooit gedreigd is met een boete voor het niet verwijderen van de link en omdat Reisinger zelf naar de media is gestapt.

Consequenties
Waar deze zaak weinig consequenties lijkt te hebben, zou een nieuwe zaak in Chicago wel een ernstige nasleep kunnen krijgen. Het gaat om een zaak die is aangespannen door advocatenbureau Jones Day tegen de uitbater van de website BlockShopper.com. De site houdt zich bezig met berichtgeving over de aankoop van huizen, waarbij er vermeld wordt welke investeerder een aankoop heeft gedaan in welke wijk. Een investeerder was daar niet zo blij mee en wil Blockshopper.com verbieden om dergelijke informatie te publiceren, ook al betreft het openbare informatie en is er naar de bron gelinkt.

Intimidatie
Volgens Jones Day zorgt de site echter voor verwarring en kan er de indruk ontstaan dat de pagina een onderdeel is van het advocatenbureau. Volgens advocaat Paul Alan Levy van Public Citizen is dat echter niet het geval en wil het advocatenbureau alleen intimideren: "Het ziet er naar uit dat Jones Day het principe merkrecht wil misbruiken om negatieve klanken te kunnen onderdrukken. Bullebakken als deze moeten worden aangepakt."

Belangrijke uitkomst
Blockshopper.com heeft echter eieren voor zijn geld gekozen en de informatie tijdelijk van de website gehaald. De rechtszaak die nu loopt moet bepalen of het de website is toegestaan om informatie te publiceren over Jones Day wanneer er naar de site gelinkt wordt. Als de rechter besluit dat dit niet het geval is, volgen er meer zaken. Hiermee zou de aard van het internet wel eens voorgoed zou kunnen veranderen en in ieder geval binnen de Verenigde Staten.

Bron: Webwereld