Ex-Google-medewerkers lanceren nieuwe zoekmachine

29 juli 2008

Ex-Google-medewerkers hebben zondagavond (Amerikaanse tijd) een nieuwe zoekmachine gelanceerd met de naam Cuil, wat uitgesproken wordt als 'cool'.

Enkele uren na de lancering was de Amerikaanse zoekmachine enige tijd onbereikbaar door de "overweldigende aandacht", aldus de openingspagina van cuil.com. Bedenker en medeoprichter Anna Patterson claimt dat Cuil de grootste zoekmachine is die zeker 120 miljard pagina's indexeert. Hiermee zou Cuil zeker drie keer zo groot zijn als Google en andere zoekmachines. "Het internet is gegroeid en het werd tijd dat het zoeken ook groeide", aldus Patterson in The Wall Street Journal.

Privacy
Aangezien de zoekmachine op de inhoud van de pagina's zoekt in plaats van op het aantal clicks zoals bij Google, is het niet nodig om bij te houden wat gebruikers zoeken en is de privacy gegarandeerd. Tevens zouden de zoekresultaten relevanter zijn.

Google maakte echter onlangs bekend dat het 1 biljoen pagina's indexeert, wat betekent dat het de grootste zoekmachine zou blijven. Een klein testje tussen Cuil en Google laat tevens zien dat Google vooralsnog meer resultaten oplevert. Zo geeft de zoekterm 'komkommer' via cuil.com 105.964 resultaten, terwijl google.com 423.000 resultaten laat zien.

Recepten
De eerste pagina van Cuil geeft voornamelijk pagina's met recepten, terwijl Google als eerste met online-encyclopedie wikipedia, enkele filmpjes en foto's komt.

Balkenende
Van de achternaam van premier Jan-Peter Balkenende komt Cuil met 200.000 resultaten en Google met 2,3 miljard. Wel heeft Cuil een apart kader waar categorieën staan die verwant zijn aan Balkenende, zoals 'politici' en 'kabinet', maar ook minder duidelijk verwante categorieën als 'mensen uit Noord-Brabant' en 'Nederlandse televisiezenders' waar alleen drie RTL-zenders worden genoemd.

Kennis
Cuil werd in 2005 opgericht in Menlo Park in de Amerikaanse staat Californië. De naam van de nieuwe zoekmachine is afgeleid van een oud-Iers woord wat 'kennis' betekent. De echtgenoot van Patterson en mede-oprichter van Cuil, Tom Castello, is van Ierse afkomst.

Zie voor meer informatie: www.cuil.com.