"Postbank waarschuwt voor valse e-mail"

22 juli 2008

De Postbank waarschuwt zijn klanten voor een valse e-mail waarin wordt gevraagd om creditcardnummer en pincode op te geven. De bank adviseert zijn klanten de mail niet te openen. De e-mail leidt de klanten naar een website die niet van de Postbank is. De bank heeft deze site maandagmiddag uit de lucht laten halen.

De site bevat een vals inlogscherm waarin klanten wordt gevraagd hun persoonlijke gegevens in te voeren. De Postbank benadrukt dat hij nooit per e-mail of telefonisch om persoonlijke gegevens van klanten vraagt. Als een klant een dergelijke e-mail heeft ontvangen wordt geadviseerd deze direct uit de mailbox te verwijderen. Bij de bank zijn nog geen meldingen van gedupeerden binnengekomen, zegt een woordvoerder.

Als klanten de e-mail wel hebben geopend en persoonlijke gegevens hebben ingevoerd, dan moeten zij contact opnemen met de Postbank. De creditcard en pinpas worden dan direct geblokkeerd zodat misbruik kan worden voorkomen. Op de website van de Postbank staat een voorbeeld van het valse inlogscherm dat in de e-mail staat.

De bank kreeg vaker te maken met dergelijke valse mails, waarvan het verzenden bekendstaat als 'phishing'; bijvoorbeeld een jaar geleden.