Onderzoek Bratpack: “Domeinnamen Nederlandse goede doelen gekaapt”

16 november 2007
In November 2007 heeft Bratpack, leverancier van internetdiensten aan vele goede doelen, een onderzoek gehouden naar de registratie van domeinnamen door goede doelen. Het resultaat is zeer schokkend te noemen: veel grote organisaties als het KWF en de Nierstichting zijn hierin nalatig geweest en hebben daardoor belangrijke domeinnamen aan hun neus voorbij zien gaan.

KWF & Nierstichting
De grootste fondsenwerver van Nederland is KWF Kankerbestrijding: wie www.kwfkankerbestrijding.com intypt komt alleen niet terecht bij de grootste fondsenwervende instelling van Nederland maar bij een slimme “domeinkaper”. Hetzelfde geldt voor de Nierstichting: www.nierstichting.com is niet geregistreerd door de organisatie die, volgens het CBF, in 2005 liefst 14 miljoen euro ophaalde maar wederom door een domeinkaper. Het KWF en de Nierstichting: zomaar twee van de grootste goede doelen in Nederland die nalatig zijn geweest bij het registreren van domeinnamen.

Domeinregistraties: belangrijk?
Het registreren van domeinnamen is absoluut een belangrijk aandachtspunt voor goede doelen. Domeinnamen die worden geregistreerd door speculanten of domeinkapers worden niet zelden voorzien van dubieuze informatie: over sex of curieuze aandelenbeleggingen bijvoorbeeld. Zaken die de online reputatie van het goede doel snel en makkelijk kunnen schaden.

Het terugkopen van een domeinnaam van een kaper of speculant kan veel kosten met zich meebrengen. Minimaal honderden euro’s, maar in het geval van bekende organisaties vaak duizenden euro’s. Zonde van het geld dat donateurs gegeven hebben, aangezien het registreren van een domeinnaam vaak niet meer dan 25 euro per jaar kost.

In Nederland is er overigens wel enige bescherming: iemand die het domein www.wereldnatuurfonds.nl geregistreerd zou hebben, kan door de rechter gesommeerd worden om deze af te dragen aan het WNF. Voor .COM, .EU en al die andere belangrijke varianten zijn deze regels er niet. Geregistreerd = geregistreerd, dus het KWF en de Nierstichting zijn in dit geval gewoon te laat en zullen in de buidel moeten tasten.

“Kosten zijn een belemmering”
Tijdens workshops voor en gesprekken met goede doelen hoort Bratpack regelmatig dat de kosten een belemmering vormen om de juiste lijst met domeinnamen te registreren. Daarmee wordt, vaak door een conservatief bestuur, alleen aan de korte termijn gedacht: er worden tientjes bespaard waar de kosten tot duizenden euro’s op kunnen lopen – nog afgezien van een beschadigde reputatie.

Nog meer “vergeten & gekaapte” domeinnamen
Naast het KWF en de Nierstichtnig hebben nog veel meer grote organisaties niet goed opgelet bij het aanvragen van domeinnamen. Het Aids Fonds heeft www.aids-fonds.nl niet geregistreerd, Fair Food zou www.fair-food.nl vast moeten leggen en Stichting AAP mag zich gelukkig prijzen dat www.stichtingaap.com nog niet is “gekaapt”. Ook www.unicef.nu, www.kerk-in-actie.nl, www.artsenzondergrensen.nl en www.oxfam-novib.nl zijn op dit moment nog gewoon vrij te registreren.

Daarmee hebben uit de top van grootste fondsenwervers in Nederland alleen Plan Nederland en Natuurmonumenten zich écht verdiept in de registratie van hun domeinnamen. De meeste mogelijkheden om deze organisaties te vinden via een domeinnaam, met typefout of koppeltekens, zijn afgedekt. Daarentegen zijn de domeinnamen www.hartstichting.com, www.rodekruis.com, en www.artsenzondergrenzen.com alweer geregistreerd door domeinkapers.

Onvoldoende aandacht
Deze steekproef wijst uit dat acht van tien grootste goede doelen in Nederland, die gezamenlijk meer dan 300 miljoen euro per jaar inzamelen, onvoldoende aandacht hebben besteed aan hun domeinregistraties. Als de grote, professionele organisaties dat niet doen, hoe zouden al die minder professionele goede doelen er dan vanaf komen? Een zeer zorgelijke zaak die goede doelen op termijn niet alleen gezichtsverlies maar ook veel geld kan gaan kosten.

NB. Alle in dit artikel genoemde domeinnamen zijn op 2 november 2007 door Bratpack geregistreerd ter bescherming van de genoemde organisaties.