.EU domein - Duurzaam belangrijk of eendagsvlieg?

7 november 2005

Heeft de EU extensie de toekomst? Welke risico’s brengt het misgrijpen van uw belangrijke EU domeinnaam met zich mee? Welke EU domeinnaam is belangrijk voor uw toekomst? Dit soort vragen spelen momenteel een belangrijke rol en de antwoorden laten nog even op zich wachten.

Bedrijven en consumenten bereiden zich voor op het moment dat de Europese Commissie haar poorten zal openen voor de EU registratie. Het aantal EU preregistraties groeit gestaag zowel voor de ‘Sunrise’ fase als de ‘Landrush’ fase. Kennelijk is de verwachting van deze extensie toch hoog. Waar zit ‘m dat in? Uit een klein onderzoek onder resellers en consumenten kwamen verschillende reacties naar voren.

Zo zal de handelsgeest in Nederland steeds meer een Europees karakter krijgen. Werkgevers zoeken hun werknemers steeds vaker buiten Nederland. Ook auto’s, computers en ga zo maar door zoekt en vindt men steeds vaker in een zoekveld dat ver over de grenzen van Nederland heengaat. Voor onze toekomstige handelspartners die buiten Europa gevestigd zijn geldt hetzelfde. Op hun zoektocht naar de juiste partner of leverancier zullen zij de EU extensie in eerste instantie verkiezen boven bijvoorbeeld de NL extensie. Zoekmachine gigant Google zal de EU domeinnaam, die u bijvoorbeeld bij de COM race misliep, goed weten te vinden en hun positieve waardering maakt het bezit van deze specifieke EU domeinnaam ook weer erg aantrekkelijk.

Uiteraard stimuleert de eventuele concurrent of kwaadwillende ook de populariteit van een EU domein. Deze mogen er onder geen beding met de belangrijke bedrijfs- of handelsnaam vandoor gaan. De precedenten van slopende rechtszaken, lang slepende procedures en ongekende bedragen voor het terugkopen van domeinen liegen er niet om. Ook consumenten blijken in gespannen afwachting van het moment dat de EU registratie van start gaat. Voor hen is het veelal een (nieuwe) kans om in het verleden misgelopen familiedomeinnamen of hobbydomeinnamen alsnog te bemachtigen. Het lijkt erop dat op verschillende manieren kettingreacties ontstaan die EU domeinen verdacht interessant maken. Hoe het allemaal uit gaat pakken kan alleen de tijd ons leren.

Klik hier voor het Pre-registratieformulier voor .EU domeinen.

Geschreven door Annette van Beelen / Netnation