English
Kennismaken? Bel +31-20-4977081
Close Menu

Laat je niet oplichten door webshops van internetcriminelen

Eén op de vijf webshops in Nederland is nep volgens de consumentenbond. Op verzoek van de consumentenbond zijn afgelopen week honderden webwinkels offline gehaald omdat deze niet deugden.

Deze webwinkels claimden merkproducten te verkopen, maar wat klanten ontvingen bleek nep te zijn. Om nog maar te zwijgen over de gevallen waarbij mensen daadwerkelijk nog iets toegestuurd kregen. Er waren namelijk ook klanten die een gekocht item nooit hebben ontvangen. Internetcriminelen proberen consumenten op te lichten door bestaande bedrijfsdomeinen te gebruiken en hier vervolgens namaakspullen op aan te bieden.

De consumentenbond heeft deze onbetrouwbare webshops zelf gevonden in een grootschalig onderzoek. Dat er nu zo’n 850 malafide webwinkels minder zijn is een goed begin, maar er staan er helaas nog een hele hoop online. Het is dus van groot belang om altijd goed op te letten of je te maken hebt met een betrouwbare website of niet. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?

Fake webshops

‘Foute’ webshops herkennen

Hoe herken je een verkeerde webshop? Wij geven je een aantal tips:

  • Ten eerste is het belangrijk om te kijken of de URL van de website wel klopt bij de inhoud van de site. Lijkt de sitenaam onlogisch of staan er zelfs rare spelfouten in? Dat kan een teken zijn dat er iets niet helemaal klopt.
  • Ten tweede staat er vaak links van het webadres een groen slotje, met daarnaast in groene letters het woord ‘Veilig’. Ook hiervoor geldt: staat dit er niet, dan is dat vaak geen goed teken.
  • Verder is het belangrijk om goed na te blijven denken. Als een webwinkel maar één product verkoopt of is er iets anders wat ongewoon lijkt, let dan extra goed op.
  • Tot slot zien de sites er vaak niet zo mooi of professioneel uit, omdat ze snel zijn opgezet zonder te veel aandacht te besteden aan de vormgeving.
  • Een organisatie is verplicht om zowel het KvK als het Btw nummer te vermelden op de website. Staan deze niet op de website? Vraag je dan af of dit echt een bestaand bedrijf is.

Niet overtuigd van de betrouwbaarheid van een webwinkel? Zoek dan reviews op over de desbetreffende site. Grote kans dat je daar een stuk wijzer van wordt. En als je dan toch de gok waagt door iets te bestellen, betaal dan indien mogelijk met creditcard. Of nog beter: kijk of het mogelijk is om achteraf te betalen.

Door deze tips toe te passen is de kans dat je opgelicht wordt een stuk kleiner. Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken voordat je een bestelling plaatst. En mocht je toch opgelicht zijn, doe dan altijd aangifte bij de politie. Zij zijn er immers om criminelen aan te pakken.

Gepubliceerd op: 03-05-2018
Dit bericht is geschreven door:

Victoria van Leeuwen

Online Marketeer
victoria@bratpack.nl
020-4977081

Ook geschreven door Victoria van Leeuwen

Bratpack denkt ook aan de maatschappij en het milieu

Bij Bratpack steunen we een aantal maatschappelijke initiatieven. De oprichters van Bratpack zijn nauw betrokken bij diverse stichtingen in de gemeentes Haarlemmermeer en Haarlemmerliede. Wij hebben aandacht voor de omgeving waarin wij opereren en dat is precies de reden waarom wij MVO een plek hebben gegeven binnen Bratpack.

Wist je bijvoorbeeld dat de directie vrijwilligerswerk doet bij jeugdvereniging Don Bosco en de lokale sportclubs ondersteunt? Ook op het kantoor van Bratpack heeft het streven naar een schoner milieu een prominente rol. Zo werken wij volgens de drie R’en: Reduce, Reuse en Recyle.

Groene energie en CO2 neutrale hosting

Op het kantoor wordt gebruik gemaakt van groene stroom. Op deze manier wordt er bijgedragen aan de productie van meer duurzame energie. Naast het gebruik van groene stroom werkt Bratpack met een groen datacenter. Voor alle energie die het datacenter verbruikt, worden nieuwe bomen aangeplant om zo de CO2-uitstoot te compenseren. Op het kantoor van Bratpack staan ook een aantal planten en bomen die zorgen dat medewerkers gezonde lucht kunnen inademen en daardoor productiever zijn. Tevens zetten wij in op energiebesparing door alle computers op kantoor ’s avonds ook echt uit te zetten in plaats van de slaapstand of vergrendeling.

FSC

Tot 2012 werden er bij Bratpack per maand 15 tot 20 pakken printpapier gebruikt. Sinds 2013 versturen wij onze facturen voor 99% per e-mail, dit was een papierbesparing van bijna 75%. Sinds die tijd hebben wij ook de stelregel om alleen te printen indien nodig. Moet er écht iets geprint worden? Dan maakt Bratpack gebruik van FSC goedgekeurd papier. Dit papier is gemaakt van hout dat op duurzame wijze is geoogst, zonder schade toe te brengen aan het bos. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een betere en schonere planeet. Immers, een betere wereld begint bij jezelf!

Hergebruik

Al het afval van Bratpack wordt gescheiden zodat dit hergebruikt kan worden en restafval voorkomen wordt. Door het hergebruiken van afval komen er minder schadelijke stoffen in het milieu terecht. Op deze manier zorgt Bratpack er voor dat de wereld weer een stukje schoner wordt.

Informatie aanvragen

Lees hier ons privacy statement.

Velden met een * zijn verplicht.